Nisipul nu ar trebui să lipsească din colivia păsărilor noastre. În continuare, îți voi explica ce rol are, cum să alegi nisipul și cum trebuie administrat.

În comerț se găsesc doua tipuri de nisip pentru păsări: cel care se foloseste ca asternut și cel pentru digestie.

  1. Cel pentru așternut este bun de pus în colivie. Reduce praful din colivie și nu favorizeaza multiplicarea microorganismelor.
  2. Cel pentru digestie este foarte important. Ajută la functionarea normală a muschilor stomacali, facilitând mărunțirea hranei. Păsările nevând dinti, nisipul ajută la mărunțirea alimentelor.

Lipsa nisipului duce la dezechilibre digestive și tulburșri de asimilare a nutritientilor.

Consum excesiv de nisip

Dacă folosești nisip după o perioadă lungă de timp, există riscul ca pasărea sa facă enterită de nisip. Enterita este o inflamație a mucoasei intenstinale, care apare cănd pasărea consumă o cantitate prea mare de nisip. Se poate vedea în excremente. Acestea sunt fluide și conțin nisip.

O altă problemă ar putea fi, blocarea gușii din cauza consumului unei cantitați mari de nisip. Poate să apară când pasărea primește nisip dupa o perioada lunga de timp.

Nisipul pentru colivie se alege in functie de dimensiunea pasarii:

Nisipul mărunt, ca boabele de mei, este indicat pentru păsarile mici (peruși, adapornis, forpus, cinteze). Dimensiunea mică este potrivita pentru a nu crea blocaje in timpul consumului.

Nisipul cu granulatia mare, cum e gritul, este ideal pentru păsarile mari și mijlocii (nimfe, papagali cântători, kakariki, alexander etc.).

Nisipul din comerț special pentru păsari este steril și poate fi consumat fară probleme. Dacă alegeți nisip din scoici, faceți o alegere bună, deoarece este o buna sursă de calciu.

Administrarea nisipului:

Trebuie să ții cont de cantitate doar dacă a lipsit o perioadă din alimentația pasarii. La început, oferă-le cantitați mici, în amestec cu hrana. În rest, poți oferi păsării la discretie.

Folosește un hrănitor pentru administrarea lui și nu îl pune niciodata pe fundul coliviei. Dacă îl vei pune pe fundul coliviei, se va contamina cu excrementele păsarii și nu va mai fi bun de consumat.

Lasă un răspuns

X