Tind să cred că majoritatea dintre voi care aveți înaripate sunteți familiarizați cu toate accesoriile pentru colivie necesare sănătăţii pasărilor. Ce lucruri sunt de ajutor pentru cioc și gheruțe, veți afla in acest articol.

Ghearele şi ciocurile cresc în permanenţă, aşa cum cresc şi unghiile noastre. Păsările încearcă să le tocească pentru a nu le incomoda la mâncare, la mers sau la aterizarat pe o suprafaţă plană. În captivitate, trebuie să le oferim accesorii necesare pentru a-şi toci gheruțele şi pentru a menţine ciocul la o lungime optimă. Pe lângă jucării şi bare de lemn (acestea sunt mai indicate decât cele din plastic), mai aveţi nevoie și de alte lucruri prin căsuțele zburătorilor voștri.

Mai departe vă prezint trei accesorii foarte utile, care nu trebuie să lipsească din colivia unei păsări, indiferent de specia acesteia.

Os de sepie – cuttlebone (denumirea de pe ambalaj) – ajutor pentru cioc

Os de sepie în suport de plastic

Cea mai bună sursă de calciu pentru păsările de colivie şi un accesoriu eficient pentru tocirea ciocului. Păsările sunt obişnuite să roadă osul poros, dar cei care nu au avut de-a face cu el, trebuie încurajaţi.

Prima regulă ar fi să nu agăţi osul de sepie în colivie din clipa în care îl cumperi. Dacă zburătorul tău nu ştie ce este, se va feri de el și îi va fi frică să se apropie. Lasă osul câteva zile în exteriorul coliviei şi încearcă să îi arați cum te joci tu cu el. Prefă-te că îl ciuguleşti cu degetele. Așa îi vei stârni curiozitatea păsării să îl inspecteze de aproape.

Când îl vezi interesat, poţi pune osul în colivie, prins cu o clemă de metal sau un suport special din plastic, de gratiile coliviei.

Dacă înaripatul tău este în continuare speriat de os, taie-l în două bucăţi, și va părea mai accesibil pentru el. De obicei, păsările mici se feresc de obiectele mai mari decât ei.

Bare sablate sau bare din piatra ponce – ajutor pentru cioc și ghieruțe

Bare sablate si bare din piatră poce

Aceste bare sunt din plastic și acoperite cu un strat consistent de nisip fin. Se găsesc colorate şi atractive pentru păsări. La unul din capete au un şurub cu ajutorul căruia pot fi prinse de gratiile coliviei.

Sunt foarte utile pentru picioruşe şi gheruţe.

Cu ce ajută?

  • Acest nisip fin este suficient de abraziv și toceşte gheruţele de fiecare dată când pasărea ţopăie pe bară.
  • Forma acestei bare, întru-un capăt mai groasă şi în celalalt mai subţire, face masaj picioruşelor şi ajută circulaţia sângelui.
  • Se poate alege culoarea barei pentru a fi cât mai atractivă și pe placul înaripatului.

Ca şi osul de sepie, este bine pentru început să fie așezate în afara coliviei, dacă zburătorul tău se fereşte de ele.

Bloc mineral

Blocuri minerale pentru păsări

Cu diferite forme interesante, de fructe, colorate frumos în galben sau roz, blocurile minerale sunt de ajutor pentru tocirea ciocului.

Aduc un aport de calciu, magneziu şi iod în dieta păsării, care de obicei este formată din seminţe, deci săracă în minerale.

Blocurile minerale au avantaje, dar şi dezavantaje. Sunt accesorii făcute din substanţe de sinteză, colorate artificial şi ar trebui oferite păsărilor doar ocazional. Sunt mai bune în perioada rece a anului, când se pregătesc de împerechere. Atunci femela are nevoie să absoarbă mai mult calciu, pentru a depune ouă.

Lumina naturală a soarelui este importantă

Trebuie să reţineţi că și păsările, ca şi în cazul oamenilor, reţin calciu în organism cu ajutorul vitaminei D pe care o sintetizează din lumina naturală.

Păsările ţinuţi departe de lumina naturală, în colțurile întunecate ale casei sau prin pivniţe transformate în aviare, nu beneficiază de aportul necesar de vitamina D şi de calciu.

Mare atenţie când cumpăraţi un bloc mineral – să scrie pe ambalaj procentul de calciu şi de iod și să menţioneze că vopseaua cu care este colorat nu este toxică pentru păsări.


Aceesorii colivie

Lasă un răspuns