Semințele de mei fac parte din hrana principală a perușilor. Preferatele lor sunt bobițele de mei auriu și de mei roșu, dar preferă foarte mult si semințele de ovăz si de falaris.

Tot felul de amestecuri de semințe le găsiți in orice petshop sau în supermarket, dar trebuie să aveți grija ce anume le cumpărați. De preferat este să luați cu ambalaj transparent pentru a vedea ce semințe sunt.

Seminţe ce ar trebui consumate zilnic de peruşi:

  1. Mei – alb, roşu, galben, panicum sau japonez. Sunt cele cinci tipuri de mei recomandat perușilor, dintre care panicum este cel mai răspândit. Meiul are mulţi carbohidraţi, dar puţine grăsimi, ceea ce oferă peruşilor energia necesară zilnic.
  2. Cânepa – seminţele de cânepă (nu cannabis – numai câteva soiuri de cânepă au proprietăţi halucinogene) reprezintă un aliment deosebit de nutritiv. Aceste semințe conţin un procent ridicat de proteine, vitamina E şi minerale precum magneziu, fier, zinc, calciu sau fosfor. Dintre toate seminţele de cereale, cele de cânepă sunt singurele bolgate în acizi graşi omega 6 şi omega 3, acizii esenţiali pentru sistemul imunitar, pentru pene şi piele, pentru sistemul nervos şi pentru inimă.
  3. Ovăzul – seminţele de ovăz sunt un tonic excelent, dau energie, ajută digestia şi combat o mulţime de afecţiuni. Bobul de ovăz conţine întreaga gamă de vitamine B (necesare păsărilor), grăsimi benefice, carbohidraţi, glucide, caroten, precum şi minerale
    • acesta trebuie administrat cu moderație pentru că provoacă si diaree
  4. Falaris – Phalaris (eng. Canary grass – a nu se confunda cu hrana pentru canari) – seminţele lunguieţe de falaris trebuie să reprezinte cam jumătate din cantitatea unei pungi cu amestec pentru peruşi. Sunt uşor de spart şi sunt ideale pentru pui. Bogate în proteine, dar sărace în grăsimi, seminţele de falaris sunt excelente pentru ficat, pancreas şi rinichi.
  5. Floarea soarelui – miezul alb, decojit, de floarea soarelui este iubit de peruşi, dacă sunt obişnuiţi de mici să îl consume. Conţine multe grăsimi, ca şi năutul, deci trebuie oferit în cantităţi mici, dar binevenite.
  6. Susanul sălbatic (eng. perilla) – seminţele de perilla, de origine asiatică, sunt de formă ovală, globulară. Se recoltează după ce fructele se coc şi se usucă la soare. Conţin acid linoleic, bun pentru digestie, şi combat constipaţia. Dacă nu sunt obişnuiţi de mici cu ele, peruşii le ocolesc.

Pe lânga aceste semințe, aceste păsări minunate mai au nevoie de fructe și legume. Hrana perușilor se poate diversifica. Vezi ce legume și ce fructe sunt bune pentru peruși

Lasă un răspuns

X