Tocmai ți-ai luat un peruș? Dacă dorești determinarea sexului la peruși, află că este foarte ușor. Masculul de femelă se deosebește prin diferența de culoare a ceromei. De asemenea, poți urmări comportamentul prietenului tău sau îl poți asculta pentru a determina sexul. Dacă totuși nu reușești, poți consulta întotdeauna medicul veterinar sau crescătorul care ți-a vândut perușul.

Prima metodă – Folosirea culorii ceromei

Găsiți ceroma perușului. Ceroma este o acoperire cărnoasă situată direct deasupra ciocului său. Nările papagalului se găsesc pe ceromă (arată ca două găuri adânci). În timp ce majoritatea ciocurilor de papagal au o culoare gălbuie, ceroma are o anumită culoare în funcție de sexul păsării.

Identifică un peruș mascul. Majoritatea perușilor de sex masculin în starea de reproducere au culoarea ceromei albastru regal. Uneori, culoarea poate fi violet-albastru.

Identifică un peruș femela. Ceroma unei femele adulte este de obicei alb sau albastru pal. Pe măsură ce devine mai fertilă și gata să producă ouă, ceroma va deveni de culoare maronie.

Dacă femela este fertila și gata de reproducere, este posibil să observi creșterea ceromei și poate să devină o crustă ce poate avea o grosime de aproximativ un centimetru.

Ia în considerare vârsta perușului. Dacă are mai puțin de 4 luni, acesta va avea culori imature, în funcție de sexul lui. Înainte de acest timp, zona colorată care arată sexul va fi roz sau violet la un bărbat și alb sau albastru pal la o femelă.

Față de schimbările de culoare bazate pe starea de spirit de reproducere, ceroma unui peruș se poate schimba din mai multe motive. Perușii de sex feminin pot avea dezechilibre hormonale și au ceroma albastru deschis pentru o lungă perioadă de timp. Sau mai pot avea o perioadă indelungată culoarea albastru deschis, datorită mediul în care sunt ținuți, acesta să nu fie potrivit pentru reproducere.

Unii peruși au mutații genetice care arată culoarea ceromei diferit la masculi. Masculii din varietatea INO (albino, lutino), precum și alte câteva mutații vor avea ceroma roz sau violet.

A doua metodă – Determinarea sexului la peruși folosind alte metode

Ascultă-ți perușul. Masculii sunt cunoscuți pentru că sunt mult mai zgomotoși decât femelele. Vor ciripi sau vor cânta, iar melodiile pot fi destul de lungi. În timp ce femelele scot și ele sunete, dar de obicei pare a fi țipat și mai puțin melodioase. Cu toate acestea, femelele pot fi la fel de vesele.

Reține: comportamentul nu trebuie luat în considerare numai la stabilirea sexului. Ambele sexe pot prezenta același comportament.

Masculul își mișcă frecvent capul în sus și în jos sau bate cu ciocul în cușcă si par foarte jucăuși. Femelele pot părea mai agresive dacă ajung în perioada de reproducere.

Când vă cumpărați peruș de la crescător sau petshop, întrebați sexul acestuia, deși fiți conștienți că nu toți crescătorii sau angajatii peshopului se pricep foarte bine la determinarea sexului.

Nu uitați că îi puteți cere medicului veterinar să stabilească sexul perușului. Acest lucru va fi mai ușor dacă medicul veterinar este familiarizat cu tratarea păsărilor.

Citește și despre Reproducerea Perușilor

6 Comments

  1. frumosi si eu am doi polly si coco

  2. Am un perus violet cu nasul verde … ce sex o fi Oare??

    1. O poza ar ajuta, dar nasul verde mi se pare greu de crezut

  3. Am 2 peruși unu are nasul albastru și unu albastru deschis sunt masculi amândoi

    1. Daca au ceroma albastra, sunt masculi, dar atentie: cand ceroma este alba si are un pic de bleu pe margine este femela (vezi imaginile).

  4. Multumesc mult pentru ajutor! Imi voi lua si eu doi si as frea sa fie mascul si femela.Multumesc din nou!

Lasă un răspuns