Porcusorii de Guinea sunt animale crepusculare. Ele tind să fie cele mai active în jurul zorilor și amurgului. Deși sunt numiți „porcusori de Guineea”, ei nu sunt strâns înrudiți cu porcii, ci sunt numiți pentru corpul lor scurt și robust și aspectul de porc. „Guineea” se referă la Guyana, o țară din raza lor naturală.
Sunt animale de companie fantastice, grozave pentru întreaga familie. Sunt animale de companie liniștite, care se vor speria cu ușurință și necesita o manipulare specială.
Porcii de Guineea pot trăi până la 10 ani iar la naștere, un pui poate merge imediat. Se nasc cu dinți care cresc constant de-a lungul vieții iar puiul poate deschide ochii în pântecele mamei sale cu 14 zile înainte de naștere.
Nu au nevoie să doarmă perioade lungi de timp dar preferă să doarma perioade scurte pe tot parcursul zilei și a nopții. Sunt animale foarte sociale și adoră compania altora, chiar și a oamenilor.
Determinarea genului la Porcusorii de Guineea
Este mai ușor de determinat dacă genul la Porcusorii de Guineea atunci când sunt putin mai mature, masculii au umflături care indică prezența testiculelor. La cobaii foarte tineri diferența nu este întotdeauna evidentă si este necesar, adesea, să consultați medicul veterinar.
La femeie, deschiderea genitală este în formă de Y și la bărbați mai mult ca un „i”. În realitate, nu este întotdeauna atât de evident, mai ales dacă nu ai un cobai masculin și feminin de comparat.

O femelă poate rămâne gravidă foarte repede de la vârsta de aproximativ trei până la patru săptămâni. Ar trebui să fie ținute separate de masculi daca nu sunt sterilizate.
Doi sau trei masculi pot fi tinuti impreuna și se înțeleg atâta timp cât există mult spațiu și nu există femele în apropiere.
Femelele tolerează adesea să trăiască în grupuri mai mari, dar un grup de doi sau trei poate fi mai armonios și uneori pot apărea ciocniri de personalitate. Porcii de Guineea masculi pot fi sterilizați și pot fi apoi adăpostiți cu femele. Unele femele sunt mai compatibile cu un mascul sterilizat decât alte femele, iar prezența unui mascul castrat poate face un grup de femele mai prietenos una față de cealaltă.

Alimentatia potrivita pentru Porcusorii de Guineea
Porcusorii de Guineea au nevoie de un supliment de vitamina C, deoarece nu o produc singuri. Sunt animale ierbivore, astfel dieta lor ar trebui să fie una bazată pe fân de porc de Guineea de înaltă calitate, hrană pentru porci de Guineea peletată și cantități limitate de legume proaspete și fructe proaspete.
Un dezechilibru în alimentație poate provoca diaree cronică, obezitate și boli ale inimii, ficatului sau rinichilor. Alimentele noi trebuie introduse treptat deoarece modificările dietetice bruste sau semnificative pot provoca probleme (cum ar fi diareea).
Folositi un program consistent de masa, de două ori pe zi, dimineața și seara.
Porcii de Guineea vor mânca excesiv dacă li se oferă șansa, astfel încât, pentru a preveni obezitatea, îndepărtați alimentele peletate care sunt lăsate nemâncate după o oră. Aruncați fructele sau legumele proaspete care sunt lăsate nemâncate după 24 de ore. Nu adăugați niciodată alimente noi, inclusiv fân, înainte de a curăța alimentele vechi.
Apa proaspătă, filtrată, fără clor, trebuie să fie disponibilă în mod constant, în special pe vreme mai caldă, deoarece sunt susceptibili la accident vascular cerebral. Clătiți zilnic sticla de apă a cobaiului și curățați-l cu apă fierbinte și o perie pentru biberoane săptămânal.
Fânul este o parte vitală a dietei animalului de companie. Au nevoie de acest tip de fibre pentru o digestie corecta; trebuie să fie disponibil în orice moment. Mestecatul fânului ajută și la uzarea dinților de cobai, care cresc continuu. Au nevoie de fân proaspăt, de înaltă calitate, curat, uscat, cu miros dulce și fără mucegai.
Hrana comercială are o formula speciala pentru a oferi o nutriție echilibrată cu doza ideală de vitamina C și alți nutrienți esențiali. Alegeți alimentele peletate care au fost testate și aprobate și urmați instrucțiunile de hrănire de pe ambalaj ca ghid.
Porcii de Guineea pot avea până la o cană de legume în fiecare zi. Legumele noi ar trebui introduse animalelor dumneavoastră pe rând. Verdețurile proaspete, cultivate organic sunt cea mai bună opțiune.
Legume care pot fi folosite:
- salată dar niciodată salată iceberg
- morcovi și blaturi de morcovi
- mazăre
- broccoli
- spanac
- anghinare
- roșii (nu tulpini sau frunze)
- ardei gras verde și roșu
- alte legume de culoare verde închis.
Spălați bine toate produsele pentru a îndepărta urmele de pesticide dăunătoare și evitați să serviți legumele reci.
În general vorbind, se urmărește hranirea cu mai puține fructe decât legumele, datorită conținutului mai ridicat de zahăr. Porțiunile mici de fructe servite zilnic vă vor încânta animalul de companie și le vor oferi vitamina C atât de necesară: portocalele, merele, pere, căpșune, afine, kiwi, papaya sau piersici sunt foarte potrivite. De asemenea, nu uitați să spălați bine toate fructele înainte de a le servi și să evitați să le serviți reci.

