Râia la peruși și la alte păsări de colivie

Râia la peruși este o boală cauzată de un acarian care se instalează cel mai des în zonele fără pene. În jurul ciocului (acoperă cera), în jurul ochilor și pe picioare.

Acest acarian este o insectă foarte mică din familia păianjenilor și care poate fi văzută doar la microscop. Ceea ce vedem noi când ajungem să înțelegem că înaripatul nostru are râie, este o adevarată colonie formată din milioane de acarieni.

Acarienii trăiesc la suprafaţa pielii şi în grosimea ei. Aceștia sapă tunele microscopice unde se înmulțesc și își cresc puii.

De aceea, în jurul ciocului, ochilor si pe picioarele perusilor apar cruste si solzi albicioşi. Aceste cruste pot acoperi ochii şi nările, împiedicând păsările să vadă şi să respire foarte bine.

Cum se transmite râia la peruși ?

Râia la peruși și la alte pasari exotice se transmite extrem de ușor de la o păsăre bolnavă la altă pasăre sănătoasă, iar acarienii se răspândesc în toată colivia. Orice obiect intră în contact cu pasărea bolnavă se contaminează cu acarieni. Acestia se vor găsi pe toate jucăriile şi obiectele din colivie.

Prima măsură ce trebuie luată pentru a scăpa de boală este aceea de a curăţa foarte bine colivia, jucăriile şi toate obiectele păsărilor tale.

Spală toate aceste obiecte cu detergent de vase şi apă fierbinte. Repetă odată la două, trei zile pentru câteva săptămâni. Este recomandat ca după insănatoșirea păsarilor să fie schimbate toate jucăriile infestate.

Ce tratament folosim ?

Pentru tratament aveți nevoie de:

  • Unguent antimicotic pentru uz veterinar sau Vitamina A uleioasa (farmacia umană)
  • Soluție antiparazitară (Endectocid sau Columbo Spot)

Înainte de tratament spalați bine mâinile cu apă caldă si săpun. Prindeți pasărea bolnavă cu grijă pentru a nu o răni si puneți la ceafă o picatură de soluție antiparazitară. Această soluție trebuie pusă la un interval de o săptamâna din nou. (ATENTIE: nu mai mult de 2 ori).

Apoi, ungeți cu grijă toate zonele infectate (crustele) cu unguentul antimicotic. Această operațiune trebuie repetată in fiecare zi, până la dispariția bolii. Practic, acest unguent astupă canalele formate de acarieni și îi îneacă.

IMPORTANT

Râia la peruși este o boală destul de gravă. Scapi greu de paraziţii care dau această boală şi de aceea curăţenia în colivie este esenţială. Dacă în colivie nu este menținută curațenia, boala va apărea di nou, iar păsările tale vor suferi.


Cel mai bine este a consulta medicul veterinar și a urma tratamentul recomandat de acesta. Toate aceste informații sunt din experieță proprie, dar la recomandarea unui medic veterinar. Produsele sunt cele folosite de mine și au avut efectul dorit.

Lasă un răspuns

X