Ce văd păsarile din colivie? Văzul unei înaripate este cel mai acut simț al său. Păsările văd o lume foarte diferită de cea pe care o cunoaștem.

Pasarile văd aceleași culori pe care le văd oamenii, dar cu o mai mare claritate și o diferențiere mai puternică între culori similare.

În prezent se pot obține informații despre cum arată lumea lor datorită unei camere special concepute care simulează birdo-viziunea. Imaginile rezultate explică, de asemenea, de ce păsările pot naviga atât de precis prin frunziș dens.

Ați observat vreodată că unele păsări au ochi ca ai noștri care sunt așezați unul lângă celălalt în partea din față a capului? în timp ce alte păsări au ochii pe părțile laterale ale capului? Acesta din urmă este cazul papagalului. Se numește viziune periferică.

Păsările care au viziune periferică, cum ar fi papagalii, pot vedea în fața lor ca oamenii. Totusi au și un câmp vizual mai profund. De fapt, papagalii au un câmp vizual de peste 300 de grade. Asta înseamnă că nu numai că pot vedea în fața lor, ci și în ambele părți. Ca oameni, nu avem această abilitate unică.

Ce văd păsarile? Cum funcționează vederea pentru papagali?

Cum înțelegem cât de viu apar culorile papagalilor? Este important să înțelegem diferențele dintre ochiul unui papagal și cel al unui om.

Papagalii pot vedea culori în spectrul ultraviolet pe care oamenii nu le pot vedea.

În retina umană, trei tipuri de celule conice acționează ca receptori de culoare pentru obiectele roșii, verzi și albastre.

Retina unei păsări conține un al patrulea tip de celulă conică pentru detectarea luminii ultraviolete.

Fiecare celulă conică are o picătură de ulei colorat care îmbunătățește culorile pe care le vede un papagal. în acest mod acționează ca un obiectiv pentru a crea o diferențiere mai bună între culori.

De exemplu, uleiul galben va elimina culorile fundalului albastru. Asa permite un contrast mai mare între un obiect și cerul albastru. Uleiul roșu elimină verdele din culorile de fundal, sporind contrastul dintre obiecte și copaci sau tufișuri.

Unele specii de păsări arată sexual monocromatic pentru ochiul uman. Asta înseamnă că este dificil pentru noi să facem diferențe vizuale între masculii și femelele speciei.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul multor specii de papagali.

Pentru papagali, totuși, masculii și femelele arată deosebit de diferit unul de celălalt.

Un studiu suedez de la Universitatea din Göteborg a dezvăluit mari diferențe în ceea ce privește colorarea ultravioletă între cele care par a fi păsări monocromate sexual.

Bărbații detin pete reflectorizante de pene care nu puteau fi văzute cu ochiul liber, dar când erau priviți printr-un dispozitiv special, diferența de colorare era remarcabilă. Staffan Andersson, profesor de ecologie animală la universitate, a descoperit că femelele preferă cu tărie masculii cu cele mai strălucitoare pete reflectorizante.

Un studiu spaniol din 2007 a dezvăluit că un grup de păsări-pui aveau pete reflectorizante pe penele din frunte. Acestea ar prezenta o reflexie mai strălucitoare a culorilor ultraviolete atunci când acestea aveau o greutate mai mare sau mai mică decât frații lor.

Puii mai grei aveau plasturi mai terni, mai puțin vibranți. Păsările părinte hranesc mai întâi puii cu pete ultraviolete mai strălucitoare.

Oamenii de știință implicați în studiu au aplicat o loțiune de tip solar pentru unii dintre pui, diminuând în esență colorația ultravioletă părinților.

Acei pui au câștigat mai puțină greutate decât puii deblocați, ceea ce înseamnă că au primit mai puțină mâncare, deoarece nu au reușit să comunice vizual starea lor nutrițională părinților.

Alte tipuri de păsări au avut în jurul ciocului o colorare ultravioletă vibrantă. Astfel de descoperiri i-au determinat pe oamenii de știință să creadă că păsările sunt capabile să-și comunice foamea părinților prin indicii vizuale folosind culoarea.

Ce văd păsarile în întuneric?

Papagalii pot vedea cu lumină slabă, vederea lor de noapte nu este grozavă și nu este în niciun fel comparabilă cu cea a unei pisici. Ca atare, papagalii sunt cei mai confortabili noaptea în locuri în care sunt familiarizați și confortabili, cum ar fi în colivia lor.

Papagalii au o vedere excelentă în timpul zilei, dar noaptea vederea lor poate suferi. Acest lucru se datorează faptului că au în ochi mai puțini fotoreceptori care detectează lumina.

Animalele precum pisicile au mai multe tije și conuri în retină, ceea ce le permite să vadă mai bine noaptea. Papagalii, totuși, seamănă mai mult cu oamenii. Au mai puține lansete și, prin urmare, au un timp mai dificil de văzut noaptea.

Deoarece papagalii nu pot vedea bine noaptea, se simt mai bine atunci când se află într-un mediu sigur, confortabil și familiar.

Lăsarea pasarilor pe timp de noapte in afara spatiului din colivie poate duce la răniri accidentale. Și mai rău, unii papagali pot suferi de teroare nocturnă și pot intra într-o panică profundă. Dacă se întâmplă acest lucru și păsările dvs. nu se află în colivie sau în împrejurimile sale familiare, le poate provoca un mare rău.

Pentru unele pasari de colivie, acoperirea cuștii îi poate proteja de spaimele nocturne și le poate oferi un întuneric uniform care îi ajută să doarmă. Pentru alții, se pot simți sufocați și inconfortabili.

În concluzie, prietenii din colivie pot vedea în întuneric, dar viziunea lor nu este foarte bună.

Din cauza lipsei de tije și conuri în retină, papagalii nu au o vedere nocturnă excelentă. În calitate de proprietar al unui papagal, este, prin urmare, sarcina dvs. să vă asigurați că acestea sunt conforme și sigure pe timp de noapte.

O colivie, o cameră întunecată și, eventual, un capac de cușcă sunt cele mai bune modalități de a vă asigura că papagalul dvs. este în siguranță și poate obține o noapte bună de odihnă.

One Reply to “Ce văd păsarile din colivie?”

Lasă un răspuns

X