Curațenia la peruși sau la oricare pasăre de colivie este foarte importantă.
Peruşii, sunt foarte curaţi şi nu le place să se adune mizeria în colivie sau pe jucăriile dragi lor. Dacă îi urmăreşti cu atenţie, vei vedea în comportamentul lor. Vezi cum încearcă să cureţe excrementele după ce acestea s-au uscat, dar nu întotdeauna reușesc foarte bine să cureţe suprafeţele din plastic sau din lemn.
Perușii au nevoie de ajutorul tău cănd vine vorba de curațenie
Noi venim cu căteva sfaturi de care este bine să ții cont:
Cănd cumperi colivia, alege una care să fie dotată cu tăvița. în această tavă se adună mizeria şi poate fi spălată uşor. Recomandat este să speli tava odată la 2-3 zile, iar întreaga colivie măcar odată pe lună.
Pentru curățarea coliviei și jucăriilor nu folosi detergent. Acesta se va infiltra în plastic sau în lemn şi poate fi ingerat de peruşi. Perușilor le place să roadă cam tot ce au prin colivie.
Toate obiectele destinate peruşilor pot fi spălate doar cu apă caldă şi lăsate să se usuce. Cănd le dezinfectezi, foloseşte alcool sanitar și clăteşte-le foarte bine cu apă caldă. Dacă dorești, le poți șterge cu o pânză curată sau cu şervețele de hârtie.
Când speli colivia, nu neglija gratiile pentru că peruşii scuipă des pe ele şi le ronţăie, așa că se murdăresc foarte repede. Spală-le bine cu o periuţă pe ambele părți.
Jucăriile, barele și alte obiecte pe care stau, dupa un timp sunt destul de zgâriate, așa că ar trebui să le înlocuieşti. Microbii se dezvoltă în crăpături şi pot deveni focare de infecţie. Din acest motiv curațenia la peruși este extrem de importantă.
Apa de băut trebuie schimbată zilnic şi recipientul trebuie spălat de fiecare dată înainte de a pune apă proaspătă. Periodic, dezinfectează acest recipient cu alcool sanitar şi clăteşte-l bine cu apă caldă.
La câteva zile, spală recipientele în care le pui semințe și desert.
Când le dai legume și fructe, nu le lăsa mai mult de o zi în colivie. Dacă rămân acolo, se alterează si se pot îmbolnavi micuții.
Aceeste recomandări sunt și pentru alte specii de păsari exotice (ex. nimfe, agapornis, papagali capră – kakariki, zebre australiene, papagali cântători etc.)