Iepurii sunt al treilea animal de companie cel mai popular din lume și tendința de a le păstra în interior va face ca „iepurele casei” să fie animalul de companie al secolului următor.

Proprietarii de iepuri așteaptă și merită același standard de îngrijire veterinară pentru iepuri ca și pentru pisici și câini.

Ingrijirea corecta a iepurelui de companie necesita si cunoasterea unui ghid practic și concis al sănătății, a creșterii și a bolilor.

Iepurii sunt animale de companie unice. Au nevoi specifice pentru a trăi o viață lungă, fericită și sănătoasă.

Iată o prezentare generală despre cum să fie ingrijit un iepure de companie:

Există mai multe opțiuni pentru adăpostirea iepurilor în interior.

Pot trăi în regim liber într-o cameră sau in camere protejate sau pot fi construite un mini ”apartament” de iepurași sau o cușcă mare pentru iepuri.

Dacă este ingradit, spațiul lor ar trebui să fie întotdeauna suficient de mare, astfel încât să poată sări în jurul lor și ar trebui să fie lăsat să iasă din cadru cel puțin câteva ore în fiecare zi pentru exerciții.

Asigurați-vă că locația principală a iepurelui nu este izolată de dumneavoastra și de familie.

O cameră comuna sau un living este un loc bun.

Iepurii se pot plictisi ușor. Nu numai că au nevoie de spațiu pentru a face mișcare, ci și de stimulare mentală.

Cutiile din carton sunt grozave, deoarece iepurii petrec ore întregi mestecând ferestre și uși noi. Cutiile din carton oferă, de asemenea, un refugiu liniștit pentru iepure atunci când este necesar.

De asemenea, puteți furniza o varietate de jucării pentru iepuras pentru a-i stârni interesul.

Iepurii au nevoie de spațiu pentru a alerga și a explora.

Pentru a crea un spațiu sigur pentru iepurașul tău și pentru a-ți proteja lucrurile, va trebui să delimitezi bine zona de iepuraș.

Trebuie acoperite toate firele cu manșoane din plastic sau tuburi flexibile sau sa fie ridicate lor la inaltime fata de mediul vizual al iepurelui.

Trebuie să blocați anumite zone, deoarece iepurilor le place să mestece partea inferioară a paturilor, obiectele de pe rafturi, plantele de casă și multe altele. Practic, iepurele va încerca să mestece tot ce este la îndemână.

Iepurii au o înclinație naturală pentru nevoile fizice doar intr-o singura zona.

Profitați de acest lucru instalând o cutie pentru pisici de dimensiuni medii sau un coș de depozitare superficial lângă bolurile pentru alimente, apă și alimentatorul pentru fân.

Puneți un strat subțire de gunoi de ziare reciclat, sigur pentru iepuri, în partea de jos a cutiei de gunoi.

Nu folosiți așternut de pisici sau așchii de lemn, deoarece nu sunt sigure pentru iepuri.

Apoi puneți fân deasupra așternutului. Iepurilor le place să mănânce fân și sa isi faca nevoile în același timp, deci acest lucru va încuraja obiceiuri bune pentru cutia de gunoi.

Recomandari pentru hrana

Dieta unui iepure ar trebui să contina în principal fan. Fanul proaspăt trebuie furnizat iepurilor în orice moment. Iepurii bebeluși ar trebui să li se ofere lucernă, iar iepurii adulți ar trebui să fie hrăniți cu fân timotiu, cu iarbă sau cu fân de ovăz.

Utilizarea unui alimentator mare de fân este utilă deoarece păstrează cantități mari de fân uscate, curate și accesibile.

Completați fânul de iepure cu legume proaspete, pelete bogate în fibre (în cantități limitate pentru iepurii adulți) și apă proaspătă zilnic.

Iepurii de companie: Recomandari pentru ingrijire

Iepurii sunt animale curate în mod natural și se spală frecvent.

Dar tot trebuie ingrijit în mod regulat. Este important să vă periați iepurele pentru a îndepărta excesul de blană. În caz contrar, iepurele ar putea să-l ingereze și să aibă probleme digestive grave.

Tăierea regulată a unghiilor este, de asemenea, importantă, deoarece unghiile lungi se pot înfunda pe lucruri sau se pot înfășura în laba iepurelui.

Iepurii sunt animale pradă, astfel încât instinctul lor natural este să ascundă orice simptom al bolii.

Trebuie să aveți grijă să vă asigurați că iepurele dvs. mănâncă, bea, isi face nevoile în mod regulat. Dacă observați orice schimbare de comportament, este important să apelați imediat un medic veterinar priceput la iepuri.

În plus față de răspunsul la boală, este, de asemenea, esențial să vă aduceți iepurele pentru controale veterinare regulate.

Veterinarul poate verifica urechile, ochii, dinții și intestinele pentru a se asigura că iepurele este în stare bună de sănătate.

În cele din urmă, luați în considerare sterilizarea iepurelui.

Sterilizarea poate reduce comportamentul agresiv, poate îmbunătăți obiceiurile nedorite și poate îmbunătăți sănătatea generală a unui iepure.

2 Comments

  1. Superb articol,felicitări!

    1. Multumesc frumos!

Lasă un răspuns

X