Perusii iubesc fructe si legume proaspete pentru gustul lor dulceag , dar si pentru faptul ca, de multe ori , pot fi o jucarie excelenta. Din pacate multi perusi refuza sa le manance sau chiar se sperie de ele din cauza ca nu au fost obisnuiti de mici. Nu va dati batuti pentru simplul fapt ca nu vine din prima sa rontaie din mana voastra , perseverati si veti vedea ca incetul cu incetul va descoperi ce gust bun au
Fructe
- Merele: sunt bogate in vitaminele A , B1, B2 si C cat si in substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu
- Murele: au multa vitamina C si alte elemente benefice
- Coacazele: conţin tanin, substanţe proteice, celuloză, săruri minerale, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic, vitamina C, vitamina P, vitamina PP, antocian, etc.
- Strugurii: contin in special vitamine din grupa de vitamine B (B1 si B5),strugurii contin si vitamina PP care mentine sanatatea pielii.
- Afinele: contin antioxidanti, vitamina C , vitaminele din complexul B, vitamina E , vitamina A, minerale(cupru, seleniu, zinc , fier)
- Dudele: conţin zaharuri, acizi, proteine, grăsimi, celuloză, substanţe minerale, vitamină C, provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, acid folic
- Papaya: are cu 30% mai multe vitamine și cu 50% mai mult potasiu dacat portocalele.Are de 10 ori mai multă vitamina C și de doua ori mai mult potasiu dacit merele. Conține de patru ori mai multă vitamina E dacit merele și portocalele. Papaya este o bogata sursa de fibre , vitamine A și E, luteina și licopen.
- Ananasul: conţine vitamina C, calciu, potasiu, iod, magneziu, fosfor, mangan, sulf, fier, zaharoză, glucoză, celuloză şi bromelină
- Zmeura: este o sursa de vitamina C, magneziu, cupru, calciu.
- Caisele: sunt bogate in betacaroten, vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamine din complexul B;
- Pepenele galben: contine fibre si acid folic, vitaminele C, B6, si A, si minerale precum magneziu, potasiu, niacina sau tiamina. In plus, mai contin si un compus numit adenozina, care protejeaza inima si imbunatateste circulatia sangelui.
- Ciresele: contin vitamine din complexul B, vitamina C si E, provitamina A, minerale ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si acid pantotenic.
- Mandarinele: contin o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A, de aceea si au culoarea portocalie (ca morcovul). Contin deasemenea si multe alte vitamine, ca vitamina C, complexul vitaminic B, vitamina E, vitamina K etc., dar si minerale: calciu, fosfor, fier etc. Mandarinele mai contin si fibre, dar si proteine, fiind astfel deosebit de utile in digestie.
- Piersicile: au un continut mare de vitamina C si provitamina A, vitaminele B3, B5 si E. Acestea mai au in componenta lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu
- Perele: contin potasiu, magneziu, calciu si vitaminele C, B1, B2, B3 si B6
- Capsunele: pe langa vitamina C, capsunile sunt si o excelenta sursa de vitamina K si mangan, precum si acid folic, potasiu, riboflavina, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu si acizi grasi omega-3.
- Mango: contine vitaminaele A, E, B6, K etc
- Gutuile: contin vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, PP,
- Bananele: contin vitaminele B6, C, B9, A, E ,K
- Merisor
- Agrise
- Pepene rosu
- Portocale
Legume
- Morcovul: contine vitaminele A, K, C, B6, B1, B3, B9, fibre, potasiu, magneziu, fosfor, mangan. Morcovii sunt o buna sursa de antioxidanti si cea mai bogata sursa vegetala de caroteinoizi .
- Usturoiul: contine 80 de substante capabile sa omoare bacteriile , fiind astfel un antibioticexcelent. Combate parazitii intestinali
- Gulia: contine proteine (1,8%) , lipide, glucide, vitaminele: B1, B2, C, PP. Saruri minerale: poatasiu , calciu , magneziu, fosfor, sodiu, fier, sulf, clor, mangan, cupru
- Cartof: (In NICIUN CAZ crud, doar copt sau fiert )
- Broccoli: vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si bogata in fier si potasiu.
- Conopida: vitamina C, vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9,
- mazare verde
- salata verde
- dovleac: o sursa importanta de vitamina A
- măcriș: vitaminele B1 şi B2, C, PP, K
- rosii: vitamina A , complexul B (B1, B2, B5, B6) , vitamina C , vitamina E si vitamina K si saruri minerale
ATENȚIE – Au voie numai fructul rosiei , vrejul si frunzele fiind otravitoare !!! - telina: contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu
- porumb fiert (in cantitati moderate)
andivele au un continut bogat in saruri minerale (fosfor, fier, potasiu, calciu) si vitamine (A, C si cele din complexul B) - salata iceberg
- pastarnac: este bogata in vitaminele din grupul B, provitamina A, vitamina C si saruri minerale
- spanac
- castravete: contine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, acid folic, vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.
- chimen dulce
- ridiche: vitamina C (in concentratii importante), vitamina B1, B9, vitamina D si vitamina E
- dovlecel: vitamina B3 si provitamina A, care sunt prezente mai ales in coaja dovlecelului. La acestea se adauga vitamina C
- patrunjel (in cantitati moderate)
- rucola
ATENTIE: Fructe si legume otravitoare: varza si avocado sunt otravitoare pentru perusi
Aceeste legume se poate folosi și pentru alte specii de păsari exotice (ex. nimfe, agapornis, papagali capră – kakariki, zebre australiene, papagali cântători etc.)
Pe lânga aceste fructe și legume, să nu uităm totuși că hrana de bază a acestor ființe minunate sunt semințele. Vezi ce semințe sunt recomandate pentru peruși
Pages: 1 2